Łączna liczba wyświetleń

środa, 12 grudnia 2012

Orzechowe talarki na święta

Przyszedł czas kiedy wszyscy gotują wszystko na święta pieką ciasta i ciasteczka więc i ja w tym roku wpadłam w ten szał:)
Teraz przedstawię wam orzechowe talarki znakomite ciasteczka


Składniki

  • 200g mąki
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 jajo
  • 100 g schłodzonego masła
  • 150g dżemu lub marmolady z czerwonej porzeczki
  • 100g polewy z gorzkiej czekolady
  • 15 orzechów włoskich
  • Etapy przygotowania

    1. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cukrem i przyprawami. Dodać jajo i pokrojone w kawałki masło,energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą . Chłodzić ok. 30 minut .
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto jeszcze raz zagnieść , a następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Foremką lub oprószonym mąką kieliszkiem wykroić kółka śr 3 cm . Ciastka położyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut . Wyjąć i wystudzić . 
    3. Dżem lekko podgrzać , mieszając .Posmarować połowę talarków. Przykryć pozostałymi ciastkami lekko dociskając. Polewę pokroić w kawałki i roztopić w kąpieli wodnej . Każde ciastko posmarować niewielką ilością polewy i udekorować połówką orzecha. Odczekać aż polewa zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz