Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 grudnia 2012

MóJ makowiec na święta

Makowiec - strucle makowe 

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 60 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 jaja
  • 60 g roztopionego masła
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • mąka do posypania stolnicy
  • 1 żółtko
  • Lukier:
  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru . Rozetrzeć , wymieszać z ciepłą wodą. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na ok 15 minut. Jajo wymieszać z resztą cukru pudru . 
2. Mąkę przesiać do miski , dodać skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Na środku zrobić wgłębienie, wlać jajo , następnie rozczyn drożdżowy , roztopione masło i śmietanę . Ze składników zagnieść gładkie ciasto . Przykryć bawełnianą ściereczką , odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę . 
3. Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok 6 mm Na plackach rozłożyć makowy farsz.
4 Placki ostrożnie zwinąć , brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem . Strucle położyć na przykrytej pergaminem blasze, miejscem złączenia do dołu. Wstawić dopiekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni z termoobiegiem do 155 stopni. Piec 35-40 minut. 
5
Lukier :
Cukier puder dwa razy przesiać . Ucierać , dodając po kilka kropli soku z cytryny. Makowce wyjąć zpiekarnika i wystudzić . Posmarować lukrem . Ewentualnie posypać posiekanymi migdałami , orzechami lub skandyzowaną skórką pomarańczową .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz