Składniki
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- 500 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 60 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 2 jaja
- 60 g roztopionego masła
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- mąka do posypania stolnicy
- 1 żółtko
- Lukier:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru . Rozetrzeć , wymieszać z ciepłą wodą. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na ok 15 minut. Jajo wymieszać z resztą cukru pudru .
2. Mąkę przesiać do miski , dodać skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Na środku zrobić wgłębienie, wlać jajo , następnie rozczyn drożdżowy , roztopione masło i śmietanę . Ze składników zagnieść gładkie ciasto . Przykryć bawełnianą ściereczką , odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę .
3. Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok 6 mm Na plackach rozłożyć makowy farsz.
4 Placki ostrożnie zwinąć , brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem . Strucle położyć na przykrytej pergaminem blasze, miejscem złączenia do dołu. Wstawić dopiekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni z termoobiegiem do 155 stopni. Piec 35-40 minut.
5
Lukier :
Cukier puder dwa razy przesiać . Ucierać , dodając po kilka kropli soku z cytryny. Makowce wyjąć z piekarnika i wystudzić . Posmarować lukrem . Ewentualnie posypać posiekanymi migdałami , orzechami lub skandyzowaną skórką pomarańczową .
2. Mąkę przesiać do miski , dodać skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Na środku zrobić wgłębienie, wlać jajo , następnie rozczyn drożdżowy , roztopione masło i śmietanę . Ze składników zagnieść gładkie ciasto . Przykryć bawełnianą ściereczką , odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę .
3.
4 Placki ostrożnie zwinąć , brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem . Strucle położyć na przykrytej pergaminem blasze, miejscem złączenia do dołu. Wstawić dopiekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni z termoobiegiem do 155 stopni. Piec 35-40 minut.
5
Lukier :
Cukier puder dwa razy przesiać . Ucierać , dodając po kilka kropli soku z cytryny. Makowce wyjąć z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz