Teraz przedstawię wam orzechowe talarki znakomite ciasteczka
Składniki
- 200g mąki
- 50g mielonych orzechów włoskich
- 100g cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 jajo
- 100 g schłodzonego masła
- 150g dżemu lub marmolady z czerwonej porzeczki
- 100g polewy z gorzkiej czekolady
- 15 orzechów włoskich
Etapy przygotowania
1. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami,cukrem i przyprawami. Dodać jajo i pokrojone w kawałki masło,energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą . Chłodzić ok. 30 minut .
2.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto jeszcze raz zagnieść , a następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Foremką lub oprószonym mąką kieliszkiem wykroić kółka śr 3 cm . Ciastka położyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut . Wyjąć i wystudzić .
3. Dżem lekko podgrzać , mieszając .Posmarować połowę talarków. Przykryć pozostałymi ciastkami lekko dociskając. Polewę pokroić w kawałki i roztopić wkąpieli wodnej . Każde ciastko posmarować niewielką ilością polewy i udekorować połówką orzecha. Odczekać aż polewa zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz