- 1,2 kg surowego boczku
- sól,pieprz
- 3 cebule
- 3 jabłka
- 1 litr soku jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- 4 gałązki tymianku
- 1 filiżanka bulionu wołowego
Etapy przygotowania
1. Boczek umyć ,osuszyć i ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem.Skórę na boczku ponacinać ostrymnożem .Cebulę oczyścić ,pokroić w ósemki, jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne, też pokroić w ósemki.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej , włożyć boczek, obsmażać ze wszystkich stron, aż zbrązowieje, Przełożyć do brytfanny,obłożyć cebulą i jabłkami, dodać liście laurowe i tymianek , wlać sok i bulion .-Przykryć, piec ok 2, 5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni . Zdjąć pokrywę .temperaturęzwiększyć do 180 stopni . Boczek piec jeszcze ok 30 minut, aż się zarumieni.
3. Boczek wyjąć na deskę i odstawić na ok 20 minut .Sos zpieczenia przecedzić przez sitko i gotować ,aż zgęstnieje . Pieczeń z jabłkami i cebulą ułożyć na pólmisku i polać sosem . Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Łączna liczba wyświetleń
środa, 19 grudnia 2012
Soczysta pieczeń z jabłkami
Składniki:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńpyszne :) pozdrawiam i zapraszam na zupę z kociołka http://www.grillobranie.pl/2012/03/02/zupa-fasolowa-bableves/
OdpowiedzUsuń