Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 grudnia 2012

Soczysta pieczeń z jabłkami

Składniki:

  • 1,2 kg surowego boczku
  • sól,pieprz
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 1 litr soku jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 filiżanka bulionu wołowego
  • Etapy przygotowania

    1. Boczek umyć ,osuszyć i ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem.Skórę na boczku ponacinać ostrym nożem .Cebulę oczyścić ,pokroić w ósemki, jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne, też pokroić w ósemki.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej , włożyć boczek, obsmażać ze wszystkich stron, aż zbrązowieje, Przełożyć do brytfanny,obłożyć cebulą i jabłkami, dodać liście laurowe i tymianek , wlać sok i bulion .-Przykryć, piec ok 2, 5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni . Zdjąć pokrywę .temperaturę zwiększyć do 180 stopni . Boczek piec jeszcze ok 30 minut, aż się zarumieni.
    3. Boczek wyjąć na deskę i odstawić na ok 20 minut .Sos z pieczenia przecedzić przez sitko i gotować ,aż zgęstnieje . Pieczeń z jabłkami i cebulą ułożyć na pólmisku i polać sosem . Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne :) pozdrawiam i zapraszam na zupę z kociołka http://www.grillobranie.pl/2012/03/02/zupa-fasolowa-bableves/

    OdpowiedzUsuń