1. Formę w kształcie gwiazdy ok 16 cm położyć na wyłożonej pergaminem paterze. Biszkopty włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem do
ciasta . Polewę pokroić w małe kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej . Zdjąć z ognia i wymieszać z biszkoptami. Przełożyć do formy i lekko docisnąć .
2.
Mleko z cynamonem i goździkami doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ,aż zredukuje objętość o połowę . Przyprawy wyjąć . Do mleka dodać 75 g cukru pudru i 400 g śmietanki. Gotować 4-5 min na małym ogniu . Następnie lekko wystudzić. Wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić . Masę włożyc na ok. 60 minut do
lodówki .
3 . Pozostałą mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącą masą . Wyłożyć na biszkoptowy spód.Deser przykryć folią spożywczą i włożyć na conajmniej 8 godzin do
lodówki ( u mnie 9 ) Przed podaniem brzegi deseru odkroić ostrym nożem od formy . Oprószyć mielonym cynamonem wymieszanych z resztą cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz