Łączna liczba wyświetleń

środa, 12 grudnia 2012

Śmietankowa gwiazda


Składniki

  • 100g podłużnych biszkoptów
  • 100g polewy z gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 250ml mleka
  • 2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 85g cukru pudru
  • 600 g śmietanki 30 %
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • mielony cynamon
  • Etapy przygotowania

    1. Formę w kształcie gwiazdy ok 16 cm położyć na wyłożonej pergaminem paterze. Biszkopty włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta . Polewę pokroić w małe kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej . Zdjąć z ognia i wymieszać z biszkoptami. Przełożyć do formy i lekko docisnąć . 
    2. Mleko z cynamonem i goździkami doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ,aż zredukuje objętość o połowę . Przyprawy wyjąć . Do mleka dodać 75 g cukru pudru i 400 g śmietanki. Gotować 4-5 min na małym ogniu . Następnie lekko wystudzić. Wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić . Masę włożyc na ok. 60 minut do lodówki . 
    3 . Pozostałą mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącą masą . Wyłożyć na biszkoptowy spód.Deser przykryć folią spożywczą i włożyć na conajmniej 8 godzin do lodówki ( u mnie 9 ) Przed podaniem brzegi deseru odkroić ostrym nożem od formy . Oprószyć mielonym cynamonem wymieszanych z resztą cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz