Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 25 listopada 2012

Udka duszone z papryką

Nareszcie mięsko dla mojej drugiej połówki :)


Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółte papryki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 duże udka kurczaka
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów bez skórki
  • Etapy przygotowania

    1.Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę .Papryki umyć przekroić na pół,usunąć gniazdanasienne.Miąższ pokroić w paski .Rozmaryn umyć , osuszyć i drobno posiekać.
    2. Udka umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem , a następnie każde przekroić na wysokości stawu na pół .Oprószyć dużą ilością soli i pieprzu . Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
    3. W brytfannie rozgrzać oliwę i na dużym ogniu podsmażyć udka .Wsypać cebulę i czosnek , chwilę smażyć . Dodać pomidory razem z zalewą , paprykę i rozmaryn. Wymieszać . Przykryć i piec w piekarniku ok 40 minut , ewentualnie podlać bulionem .Ponownie doprawić .Najlepiej smakują z ryżem lub białympieczywem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz