Składniki:
- 800 g ziemniaków
- -1 por
- - 4 łyżki oleju
- sól,pieprz
- 600g filetów z dorsza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 kostka bulionowa
- 4 łyżki zagęstnika do sosów
- 2 łyżki musztardy
Etapy przygotowania
1.Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach 25 minut. Odcedzić ,obrać i pokroić w plastry.Pora umyć i pokroić w krążki. Napatelni rozgrzać dwie łyżki oleju i ok 10 minut smażyć zimniaki i pora doprawić solą i pieprzem .
2.Ryby umyć, osuszyć podzielić na ok 8 porcji .Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem . Opanierować w mące,nadmiar usunąć .Napatelni rozgrzać pozostały olej i porcjami smażyć ryby z obu stron na złotobrązowy kolor.Wyjąć i położyć na ziemniakach i porach. Podgrzewać ok . 5 minut na małym ogniu.
3.Koperek umyć ,osuszyć i posiekać. 400 ml wody doprowadzić do wrzenia.Dodać kostkę i zagęstnik. Gotować ok 1 minuty. Dodać musztardę i połowę koperku,wymieszać.Ryby z ziemniakami i porami wyłożyć natalerze i polać sosem musztardowym.Posypać pozostałym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz