Pieczone Jabłka
Składniki na 4 porcje;
4 duże jabłka
50 g mieszanych owoców kandyzowanych
4 łyżki rodzynek
30 g cukru
2 łyżki płynnego miodu
50 g migdałów
szczypta cynamonu
70g masła
150ml wina lub tokaju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jabłka umyć , osuszyć i nożem zrobić na skórce ozdobne nacięcie. Usunąć gniazda nasienne.Następnie jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem .
2. przygotować nadzienie : Owoce bardzo drobno posiekać i wymieszać z rodzynkami , cukrem miodem ,posiekanymi migdałami i cynamonem.
Napełnić jabłka i na każdym umieścić po porcji masła. Do naczynia wlać wino. Jabłka piec ok 30 minut .Wyjąć i najlepiej podawać na gorąco . Można polać je sosem waniliowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz