Łączna liczba wyświetleń

piątek, 9 listopada 2012

Pachnące cynamonem i bakaliami pieczone jabłka

W tym roku mieliśmy dużo jabłek w koło domu na drzewach więc trzeba coś rozbić z tymi zbiorami :)Dzisiaj upiekłam po raz pierwszy w życiu te owoce.

Pieczone Jabłka 
Składniki na 4 porcje;
4 duże jabłka 
50 g mieszanych owoców kandyzowanych 
4 łyżki rodzynek
30 g cukru
2 łyżki płynnego miodu 
50 g migdałów 
szczypta cynamonu 
70g masła
150ml wina lub tokaju 
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jabłka umyć , osuszyć i nożem zrobić na skórce ozdobne nacięcie. Usunąć gniazda nasienne.Następnie jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem .
2. przygotować nadzienie : Owoce bardzo drobno posiekać i wymieszać z rodzynkami , cukrem miodem ,posiekanymi migdałami i cynamonem. 
Napełnić jabłka i na każdym umieścić po porcji masła. Do naczynia wlać wino. Jabłka piec ok 30 minut .Wyjąć i najlepiej podawać na gorąco . Można polać je sosem waniliowym . 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz