Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 25 listopada 2012

Ryżowy deser

Moje dzieci uwielbiają desery , ten jest jednym z nich :)


  • 200g ryżu basmati
  • 2 łyzki oleju z orzechów włoskich
  • 1 laska cynamonu
  • 300 g soku z winogron
  • 75 g suszonej żurawiny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 125 g pokrojonych w kostkę daktyli
  • 75 g pokrojonego mango
  • 75 g słupków migdałów
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • pestki granatu
  • .Ryż zeszklić na oleju .Włożyć cynamon i podsmażyć . Dodać sok , 275  ml wody , żurawinę i skórkę z cytryny. Gotować 25 minut na małym ogniu .Wsypać daktyle i mango .
    2. Migdały uprażyć na teflonowej patelni ,wystudzić . Wsypać do ryżu .Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.Deser włożyć do miseczek ,polać jogurtem i posypać granatami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz