- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółte papryki
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 duże udka kurczaka
- sól,pieprz
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów bez skórki
Etapy przygotowania
1.Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę .Papryki umyć przekroić na pół,usunąćgniazda nasienne.Miąższ pokroić w paski .Rozmaryn umyć , osuszyć i drobno posiekać.
2. Udka umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem , a następnie każde przekroić na wysokości stawu na pół .Oprószyć dużą ilością soli i pieprzu .Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
3. W brytfannie rozgrzać oliwę i na dużym ogniu podsmażyć udka .Wsypać cebulę i czosnek , chwilę smażyć . Dodać pomidory razem z zalewą , paprykę i rozmaryn. Wymieszać . Przykryć i piec w piekarniku ok 40minut , ewentualnie podlać bulionem .Ponownie doprawić .Najlepiej smakują z ryżem lub białym pieczywem .
Łączna liczba wyświetleń
niedziela, 25 listopada 2012
Udka duszone z papryką
Nareszcie mięsko dla mojej drugiej połówki :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz