Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 25 listopada 2012

Sałatka z soczewicy


Składniki

Składniki

  • 400g brązowej soczewicy
  • sól,pieprz
  • dynia ok.800 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek rukoli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 150g półtwardego sera koziego lub fety
  • Etapy przygotowania

    1 .Soczewicę bez namaczania gotować 20- 30 minut  w osolonej wodzie .Odcedzić i wystudzić .
    2. Dynie umyć , przekroić na pół i usunąc pestki . Miąższ wydrążyć i pokroić w niewielką kostkę . Gotować 10-15 min w osolonej wodzie .Odcedzić
    3. Czosnek obrać , drobno posiekać i wymieszać z solą , pieprzem i oliwą . Skropić dynię . Smażyć na na rozgrzanej patelni teflonowej na złotawy kolor , dolewając ewentualnie trochę oliwy .Wystudzić .
    4. Rukolę przebrać ,umyć osuszyć  i porwać na kawałki.Olej roślinny wymieszać z octem jabłkowym i balsamicznym .Doprawić solą i pieprzem .Wymieszać z dynią , rukolą i soczewicą . Sałatkę doprawić solą i pieprzem .Przed podaniem posypać pokruszonym serem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz