Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 25 listopada 2012

Krem z ciasteczkami

Ostatnio bardzo sporo było deserów więc i ja dodam dwa ostatnie swoje : 
Krem z ciasteczkami:)

Składniki

Składniki

  • 40 ml mocnego ekspresso
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 1/4 łyżeczki papryczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g płatków migdałów
  • 200 g śmietanki 36 %
  • tapy przygotowania

    1. Espresso wymieszać w metalowej misce z likierem , chillii 1/2 kardamonu .Dodać połamaną w kawałki czekoladę .Roztopić w kąpieli wodnej ,mieszając .Nastepnie lekko wystudzić .
    2. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i 2  łyżkami cukru na puch . Dodać masę czekoladową .Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z masą . Wlać do 4 miseczek i przykryć . Włożyć na ok 3 godz. do zamrażarki .
    3.Przygotować ciasteczka :Płatki migdałów uprażyc na teflonowej patelni ,wyjąć . Cukier skarmelizować . Wsypac migdały i dokładnie wymieszać .Równomiernie wylac na wyłożoną pergaminem blachę .Przykryć drugim arkuszem pergaminu i od razu drobno rozwałkowac aby karmel nie wystygł .
    4. Wierzchni arkusz pergaminu usunąć. Masę ponacinać ostrym nożem co ok 2 cm . Odstawić do wystygnięcia .Nastepnie delikatnie połamać na dość długie paski.Mocno schłodzoną śmietankę ubić na puch . Przełożyć do szprycy i udekorować deser. Podawać z ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz