Krem z ciasteczkami:)
Składniki
Składniki
- 40 ml mocnego ekspresso
- 2 łyżki likieru kawowego
- 1/4 łyżeczki papryczki chilli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 150g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 180g cukru
- szczypta soli
- 100 g płatków migdałów
- 200 g śmietanki 36 %
tapy przygotowania
1.Espresso wymieszać w metalowej misce z likierem , chillii 1/2 kardamonu .Dodać połamaną w kawałki czekoladę .Roztopić w kąpieli wodnej ,mieszając .Nastepnie lekko wystudzić . 2. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru na puch . Dodać masę czekoladową .Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z masą . Wlać do 4miseczek i przykryć . Włożyć na ok 3 godz. do zamrażarki . 3.Przygotować ciasteczka :Płatki migdałów uprażyc na teflonowejpatelni ,wyjąć . Cukier skarmelizować . Wsypac migdały i dokładnie wymieszać .Równomiernie wylac na wyłożoną pergaminem blachę .Przykryć drugim arkuszem pergaminu i od razu drobno rozwałkowac aby karmel nie wystygł . 4. Wierzchni arkusz pergaminu usunąć. Masę ponacinać ostrym nożem co ok 2 cm . Odstawić do wystygnięcia .Nastepnie delikatnie połamać na dość długie paski.Mocno schłodzoną śmietankę ubić na puch . Przełożyć do szprycy i udekorować deser. Podawać z ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz